Close

Marie-José Goumans

Tijdens haar studie biologie aan de Universiteit Utrecht raakte Marie-José Goumans gefascineerd door de ontwikkeling van hart en bloedvaten en het veld van de stamcelbiologie. Haar promotieonderzoek bij het Nederlands Instituut voor Ontwikkelingsbiologie (het tegenwoordige Hubrecht Instituut) onder begeleiding van professor Christine Mummery, richtte zich op de rol van de groeifactor TGFβ bij de ontwikkeling van hart en bloedvaten.

Haar postdoctorale training deed Goumans in het Ludwig Instituut voor kankeronderzoek in Uppsala, Zweden, om de rol van TGFβ in bloedvatvorming bij kanker beter te begrijpen. Dit onderzoek heeft ze in 2000 voorgezet bij het Nederlands Kanker Instituut.

In 2003 is Goumans verhuisd naar de afdeling Cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht waar ze het onderzoek naar hartstamcellen heeft opgezet. Hiervoor ontving ze in 2004 een VIDI-subsidie.

Sinds 2008 is Goumans werkzaam op de afdeling Moleculaire Celbiologie in het Leids Universitair Medisch Centrum. Hier bestudeert zij of de hartstamcellen die ze uit een hartoortje haalt, een soort blinde darm van het hart, kunnen worden gebruikt om het hart te repareren na een hartaanval.

Lezingen van Marie-José Goumans