Close

Hjalmar Bouma

Hjalmar Bouma is gefascineerd door winterslapende dieren, die in staat zijn extreme omstandigheden te doorstaan zonder orgaanschade, en bestudeert de mogelijke klinische toepassingen van winterslaap.

Het ontrafelen van de mechanismen die winterslapers gebruiken om veilig de winter door te komen, leidt mogelijk tot de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen voor ziekten als sepsis (bloedvergiftiging), hart-/herseninfarct, maar kan ook de uitkomst na orgaantransplantatie verbeteren.

In 2013 heeft hij zijn studie geneeskunde, wat hij combineerde met promotieonderzoek, cum laude afgerond. Zijn proefschrift werd eveneens cum laude beoordeeld en hij heeft diverse lokale en nationale prijzen gekregen voor zijn publicaties. Voor het onderzoek werkt hij samen met onderzoekers van de Universit├Ąt Heidelberg (Duitsland), National Institutes of Health en de Universiteit van Wisconsin (Verenigde Staten), evenals de Universiteit van Aberdeen (Schotland).

Hjalmar is geregistreerd als farmacoloog en immunoloog en momenteel arts in opleiding tot internist acute geneeskunde, wat hij combineert met het doen van wetenschappelijk onderzoek.