Close

Winterslaap nabootsen om orgaanschade tijdens sepsis te voorkomen

Acute nierschade is vaak het gevolg van bloedvergiftiging, ofwel sepsis (ontstekingsreactie als gevolg van een infectie). Patiënten met acute nierschade veroorzaakt door sepsis hebben een fors verhoogd overlijdensrisico tijdens sepsis. Maar ook na een bloedvergiftiging lopen ze een hoger risico op chronische nierschade en overlijden.

Omdat niet goed bekend is hoe sepsis leidt tot nierschade, is de huidige behandeling beperkt tot antibiotica en ondersteuning van de bloedsomloop. Vooronderzoek heeft aangetoond dat uitval van mitochondriën, de ‘energiecentrales’ van de cellen, een belangrijke rol speelt in het ontstaan van nierschade.

De oorzaken zijn een tekort aan energieproductie en de vorming van vrije zuurstofradicalen. Winterslapende dieren zijn in staat om periodes met een sterk verminderde stofwisseling en lichaamstemperatuur (‘torpor’), afgewisseld door korte periodes met normalisatie van de stofwisseling en lichaamstemperatuur (‘arousal’) te doorstaan, zonder tekenen van orgaanschade.

Specifieke aanpassingen stellen de dieren in staat om de functie van mitochondriën te handhaven, schade door zuurstofgebrek te beperken en zich te beschermen tegen celdood. De productie van waterstofsulfide (H2S) lijkt hierbij een belangrijke rol te spelen.

De verwachting is dat H2S het ontstaan van acute nierschade tijdens sepsis kan remmen door de mitochondriën in de nier te beschermen tegen schade door vrije zuurstofradicalen. Het ontrafelen van de precieze moleculaire mechanismen die winterslapers in staat stellen torpor en arousal zonder orgaanschade te doorstaan, draagt mogelijk bij aan de ontwikkeling van een geneesmiddel om nierschade bij patiënten met sepsis te voorkomen.

Over de spreker