Wegeners bewegende wereld: plaattektoniek, gebergtevorming, vulkanisme en aardbevingen

In 1912 bewees Alfred Wegener dat de grote continenten zich in de loop van de tijd over de aarde verplaatst hadden, maar hij wist nog niet precies hoe die verplaatsing werd veroorzaakt. Dat werd pas duidelijk in de jaren ’60, met de ontdekking van de plaattektoniek, waarbij platen ten opzichte van elkaar bewegen langs grote breukzones zoals mid-oceanische ruggen en subductiezones.
Vooral in subductiezones zijn de effecten van plaattektoniek goed merkbaar: enorme gebergtegordels ontstaan langs deze zones met krachtige aardbevingen vulkanisme tot gevolg. Het aardoppervlak is in de loop van miljoenen jaren veranderd door bewegingen in de mantel. Deze veranderende verdeling van zeeën en continenten heeft grote invloed op evolutie, klimaat en voorkomens van grondstoffen zoals olie, gas, kolen en ertsen.
In deze lezing laat Eldert Advokaat aan de hand van voorbeelden zien hoe bewegingen in de mantel, vervorming van het aardoppervlak, het aardse klimaat en de voorkomens van grondstoffen met elkaar samenhangen.
Over de spreker
Eldert Advokaat
postdoctoraal onderzoeker, Universiteit Utrecht
Lezingen
-
Wegeners bewegende wereld: plaattektoniek, gebergtevorming, vulkanisme en aardbevingen
Suggesties andere lezingen: Natuur en Techniek -
Plaat-tektoniek en de eeuwige verandering van het aardoppervlak
Suggesties andere lezingen: Natuur en Techniek