Close

Versneden middeleeuwse boeken vertellen een spannend verhaal

In de Middeleeuwen werden boeken met de hand geschreven. Toen rond 1455 Johannes Gutenberg de drukpers uitvond, werden manuscripten als ouderwets bestempeld en lezers kozen massaal voor het goedkopere, gedrukte boek. We zien in onze tijd een vergelijkbare beweging, van gedrukt boek naar iPad en andere e-readers.

Veel van de overtollige handgeschreven objecten werden gerecycled en door boekbinders versneden: zij gebruikten de sterke perkamenten bladen als versteviging van de boekband. Zo begon een versneden manuscript een tweede leven: uit het zicht, en verborgen in de boekband van zijn concurrent, het gedrukte werk.

Deze lezing vertelt het verhaal van dit soort verstekelingen uit een ver verleden. Nu de boekbanden na honderden jaren gebruik beschadigd zijn geraakt en hun verborgen schatten prijsgeven, kunnen historici met het materiaal aan de slag. Verschillende soorten fragmenten passeren de revue, waaronder enkele van de oudste Bijbelfragmenten en de hoed van een Noorse bisschop. Ook wordt uitgelegd waarom de snippers van cruciaal belang zijn voor ons begrip van de Middeleeuwen. Er zijn verschillende echte fragmenten te zien.

Over de spreker