Close

Rekenen met moleculen

Levende cellen zoals bacteriën en gistcellen lijken door dezelfde emoties gedreven te worden als wij. Ze zijn kieskeurig in hun voedselkeuze, bang voor bepaalde chemicaliën, flirten met elkaar, werken met elkaar samen, maar bedriegen elkaar ook. Individuele cellen hebben geen neuraal netwerk zoals wij.

Maar ze hebben wel een biochemisch netwerk dat bestaat uit biomoleculen zoals eiwitten en DNA, die chemisch en fysisch met elkaar verweven zijn. Deze biochemische netwerken stellen de cel in staat allerlei rekenkundige taken uit te voeren, zoals het detecteren van signalen. Deze biochemische netwerken zijn de elektronische circuits van de levende cel.

De manier waarop ze informatie verwerken is echter fundamenteel anders. De biomoleculen bewegen zich vaak kriskras door de cel, botsen voortdurend met elkaar, plakken dan even aan elkaar vast, en laten elkaar vervolgens weer los. Er lijkt dus geen enkele logica in de beweging van de moleculen te zitten. Toch stellen deze moleculen de levende cellen in staat te bepalen welke kant ze op moeten bewegen, wanneer ze zich moeten delen, en of ze überhaupt wel in leven moeten blijven. Pieter Rein ten Wolde wil begrijpen met hulp van theorie en computersimulaties hoe levende cellen met deze biochemische netwerken dit soort beslissingen nemen.

Over de spreker