Close

Klokkijken in het hart

“Is het niet wonderlijk hoe goed je lichaam is aangepast aan het ritme van dag en nacht? Je realiseert je dit pas als je 24-uurs ritme ineens toch in de war raakt, zoals bij een jetlag of nachtdienst.

Deze lezing gaat over 24-uurs (“circadiane”) ritmes in het hart. Veel mensen weten dat de hartslag ’s nachts lager is dan overdag. Maar wist je ook dat verstoring van het circadiane ritme een verhoogde kans geeft op hart- en vaatziekten? Circadiane ritmes in het lichaam zijn een samenspel tussen de buitenwereld, de centrale klok in de hersenen en de zelfstandige klokken die in bijna alle cellen in de rest van het lichaam zitten. Ook voor het hart is het van belang dat deze klokken gelijk lopen. Bij sommige ziektes kunnen de klokken echter verstoord zijn.

Door uit te pluizen hoe de klokken werken, hopen we de behandeling van ziektes te verbeteren. Een voorbeeld is stamceltherapie om het hart te repareren na een hartinfarct of bij hartfalen. Circadiane ritmes lijken belangrijk te zijn in zowel het hart zelf als in de stamcellen die voor transplantatie gebruikt worden. Dus wordt het niet eens tijd dat dokters beter leren “klokkijken”?”

Over de spreker