Close

Inzoomen op de zon

De zon is een doodnormale ster die in een uithoek van ons Melkwegstelsel haar rondjes draait. Maar van alle honderden miljarden sterren is de zon is natuurlijk wel de bron van al het leven op aarde. Bovendien is het de enige ster die we in detail kunnen bestuderen.

Na meer dan vier eeuwen wetenschappelijke waarnemingen verrast onze ster nog steeds. Met name zonnevlekken en hun explosieve gedrag zijn nog steeds grotendeels onbegrepen. Deze ontploffingen op de zon (in de vorm van zonnevlammen en zonnestormen) hebben hier op aarde allerlei gevolgen. Soms mooie gevolgen zoals het Noorderlicht, maar vaak ook vervelende gevolgen aangezien sommige technologie er zeer gevoelig voor is. Zo kan de zon bijvoorbeeld navigatiesystemen, het vliegverkeer, en het elektriciteitsnetwerk lamleggen.

Op langere tijdschalen heeft de activiteitscyclus van de zon ook enige invloed op ons klimaat. Nieuwe zonnetelescopen op aarde en in de ruimte leveren spectaculaire en soms verrassende beelden van de zon, waarmee we haar mysterieuze gedrag proberen te begrijpen.

Over de spreker