Close

In the spotlight: de invloed van licht op het dagnachtritme en op de gezondheid

Miljarden jaren geleden ontstond het leven op aarde onder een licht-donker-cyclus van ongeveer 24 uur. Praktisch alle organismen hebben zich optimaal hieraan aangepast met een interne klok. Bij gewervelde dieren is dat de biologische klok in de hersenen, die een circadiaan ritme genereert (circa = rondom; dies = een dag).

Sinds de uitvinding van kunstlicht worden mensen tegenwoordig vaak blootgesteld aan licht op onnatuurlijke tijdstippen. Denk aan mensen die in ploegendienst werken of mensen die zijn opgenomen in een ziekenhuis. Maar ook het gebruik van laptops en smartphones in de avond is hiervan een voorbeeld. Dit lijkt heel onschuldig, maar is dat eigenlijk wel zo?

Licht in de avond of nacht blijkt namelijk niet alleen de biologische klok te verstoren, maar blijkt ook slecht te zijn voor de gezondheid in bredere zin. In deze lezing bespreekt Eliane Lucassen hoe de biologische klok onze lichaamsritmes regelt, hoe licht dit systeem beïnvloedt en wat hiervan de gezondheidseffecten zijn.

Over de spreker