Close

Hersenmanipulatie

 

Hersenonderzoek is populair. Met behulp van moderne fMRI-scanners kunnen wij nu makkelijk in beeld brengen welke hersengebieden en netwerken precies actief zijn tijdens het uitvoeren van bepaalde taken – tijdens ons gedrag, cognitie, emotie. Op een breinscan kun jij verschillende gebieden zien oplichten als mensen in de scanner deze taken gaan doen.

Maar vaak zie je veel verschillende gebieden oplichten en de vraag is of deze gebieden nou echt allemaal noodzakelijk zijn voor een bepaalde taak. Misschien zijn het maar bijproducten van een taak. Met fMRI kun je dit niet precies zien.

Om dit te testen bestaan er ook magnetische hersenstimulatietechnieken. Met magnetische hersenstimulatie kun je, non-invasief, dus zonder schade toe te brengen aan de hersenen, de hersenen plaatselijk en tijdelijk beïnvloeden. Wij kunnen dus de hersenen zelf manipuleren en als gevolg hiervan gedrag en cognitie veranderen. Wij kunnen de handen laten bewegen zonder dat de persoon dat wil, of dingen laten zien of juist niet laten zien.

Maar wat is het nut hiervan, waar zijn de grenzen (technisch en ethisch), en waarom zou dit misschien iets kunnen bijdragen aan de behandeling van depressie of epilepsie?

Over de spreker