Close

Goed en Kwaad

Mensen en dieren houden allemaal heel erg van eten en drinken. Maar er zijn ook dingen die we niet met heel veel andere dieren delen. Goed en Kwaad is er daar een van. En wat zijn we daar mee bezig! Van onze dagelijkse roddel tot de epische verhalen, alles is doorspekt met vormen van goed- en afkeuring, variërend van een opgetrokken wenkbrauw tot morele verontwaardiging of een gerechtelijke uitspraak.

Hoe is dat zo gekomen? Hoe heeft de evolutie ervoor gezorgd dat wij zo gefocust zijn op goed en kwaad? Waarom is onze hardware – de hersenen – toegesneden op het vormen van oordelen en afwegen van belangen? En bestaat er ook goed en kwaad in andere dieren? Zijn mieren altruïstisch? Zijn chimpansees morele wezens? Kan een hond eerlijk zijn? En wordt er gelogen in de natuur?

In de lezing komen diverse fundamentele ingrediënten van de evolutie van samenwerking en altruïsme langs. Daarnaast kijken we naar uitkomsten van interessante experimenten die allemaal gaan over altruïsme, eerlijkheid en moraal. Of met andere (grote) woorden: het hoe en het waarom van Goed en Kwaad.

Over de spreker