Close

De natuur als uitvinder

De natuur zit vol met dieren en planten waar de wetenschap met bewondering naar kijkt, omdat ze fantastische eigenschappen hebben. Een mooi voorbeeld zijn de pootjes van gekko’s. Die pootjes zitten vol met kleine haartjes, waarmee deze dieren zich goed vast kunnen zetten op allerlei oppervlakken. Ook laten ze weer gemakkelijk los. Hechting met een harig oppervlak is sterker dan met een glad oppervlak.

Geïnspireerd door de gekko hebben verschillende onderzoeksgroepen in de afgelopen 15 jaar gekko-hechtsystemen ontwikkeld. In het onderzoek van Marleen Kamperman hebben ze een gedeelte van het hechtingsmechanisme van de gekko ontrafeld waaruit blijkt dat relatief simpele structuren ook de hechting sterk beïnvloeden. Door een laag van microdeeltjes als mal te gebruiken voor een rubberachtig materiaal ontstaan in het oppervlak van het rubber kleine kuiltjes.

Deze microkuiltjes zorgen ervoor dat de hechting op oppervlakken wordt versterkt terwijl de wrijvingsweerstand wordt verlaagd. Door de kuiltjes is tijdens het lostrekken de spanning over het oppervlak zo verdeeld dat het lostrekken meer energie kost. Deze combinatie van sterke hechting en lage wrijvingsweerstand is geschikt voor toepassingen in robots zowel moeten hechten als moeiteloos los laten tijdens een beweging.

Over de spreker