Close

Brein-spaghetti: het ontrafelen van de verbindingen van onze hersenen

Netwerken zijn overal. We kennen allemaal Facebook, het internet, en het spoor- en wegennet. Onze hersenen zijn net zo’n netwerk: ze bestaan uit miljarden neuronen die met elkaar verbonden zijn door middel van een immens web aan draadjes: het breinnetwerk. Zoals onze snelwegen cruciaal zijn voor een goed transport van producten, zo is het goed functioneren van ons brein gebaat bij efficiënte communicatie en informatieoverdracht tussen de verschillende delen van de hersenen.

Hoe lopen de draadjes in ons hoofd? Dat weten we sinds kort door recente ontwikkelingen in neuroimaging-technieken waarmee we steeds betere kaarten maken van de verbindingen in onze hersenen.

Een gedetailleerde wegenkaart van verbindingen noemen we een connectome. Het onderzoeksveld van connectomics wil de bedrading van het menselijk brein tot in detail in kaart te brengen, en onderzoeken hoe de verbindingen een rol spelen in het functioneren van onze hersenen. Wie we zijn zit misschien wel opgeslagen in de draadjes in ons hoofd: Je bent je connecties…

Zoals een storing op Utrecht Centraal voor een grote verstoring van het landelijk treinverkeer zorgt, zo speelt een veranderde of aangetaste bedrading van onze hersenen een belangrijke rol in verscheidene neurologische en psychiatrische hersenaandoeningen.

Over de spreker