Close

Aandacht

Aandacht is onze vaardigheid om ons selectief te richten op één aspect van de omgeving, terwijl we andere aspecten negeren. Dankzij ons hersenonderzoek weten wij nu dat voornamelijk gebieden in de gebieden bovenaan de achterkant van het brein (in de zogenaamde pariëtale kwabben) relevant zijn voor die vaardigheid voor aandacht, maar dat er wel een verschil is tussen de linker- en rechterhersenhelft. De rechterhelft lijkt belangrijker te zijn voor deze taak en verstoring rechts is moeilijker te compenseren voor de rest van de hersenen.

Heel interessant is het feit dat onze bevindingen overeenkomen met wat er klinisch te zien is na beschadigingen van dit pariëtaal gebied, bijvoorbeeld door een laesie, herseninfarct, of beroerte.

Patiënten met een beroerte aan de rechterzijde van de posterieure pariëtale schors vertonen vaak een zogenaamd ‘hemineglect’. Dat houdt in dat ze gewoon alles negeren in de ruimte tegenovergesteld aan de laesie. Ze nemen niets waar, reageren niet op stimuli, ze eten alleen nog de rechterhelft van hun bord leeg, mannen scheren zich alleen nog rechts enzovoort. Het is alsof een helft van de wereld voor hen gestopt is te bestaan.

Wat gebeurt er echt in de hersenen tijdens zo een uitval van functie?
Kunnen wij met onze nieuwe bevindingen uiteindelijk ook nieuwe behandelingen voor patiënten ontwikkelen?

Over de spreker